Kaffe, både at drikke den, men også at tilberede den, er en af tidens helt store trends. Det er nærmest blevet en videnskab, at få malet sine kaffebønner på den bedst mulige måde. Men det vigtigste er dog trods alt at gøre det med omhu.
Kaffe kommer fra Afrika
Kaffe stammer fra Kaffa-provinsen i Etiopien i Afrika. Oprindeligt via Yemen bredte det sig til store dele af verden og blev hurtigt populært. I 1500-tallet kom kaffe til Europa, og blev en eftertragtet drik i første omgang på britiske kaffehuse. Det menes at kaffe første gang kom til Danmark i 1665. I dag er danskerne blandt de største kaffedrikkere og kaffeelskere i verden.
Brasilien er største kaffeland
Brasilien i Sydamerika er nu verdens største producent af kaffe. Faktisk med længder ned til nr. to, der er Indonesien i Asien. Andre store kaffeproducenter er Colombia, Indien og Guatemala. Men fortsat produceres der også rigtig meget kaffe i Etiopien og flere andre steder i Afrika.
Kaffebønnen
Kaffebønnen er frugten fra kaffeplanten. Den er kendt for at indeholde koffein, men også forskellige syrer. Når bærret plukkes skal frugtkødet fjernes, bønnen skal vaskes og fermenteres. Derefter skal bønnen afskalles, tørres og evt. sorteres efter kvalitet. Derefter er den klar til brug i de mange kaffeelskende hjem over hele verden eller måske på en café eller restaurant.
Kaffekværn og kaffemølle
For at den tørret kaffebønne skal laves om til noget, der kan drikkes, skal den males om til et pulver, der kan bruges til at brygge en kande eller en kop kaffe. Dette kan gøres med en kaffekværn eller en kaffemølle. Og at gøre det selv i sin egen kaffekværn eller kaffemølle giver muligheder for, at du kan få det optimale ud af dine kaffebønner og dermed din kaffeoplevelse. Det er godt, at male kaffen lige inden du skal bruge den for så bevarer du friskheden og hele smagsoplevelsen i din kaffe.
En rigtig god ide er at gøre det i en manuel kaffekværn eller kaffemølle, så har du selv en følelse i kroppen af hvordan er skabt, og du får også hele duftoplevelsen oveni. Men der er mange andre muligheder, som du kan blive inspireret til via kaffekvaern.dk. Der kan du læse meget mere om kaffekværne og kaffemøller.
Stempelkande er en god ide
Når du har fået malet eller kværnet kaffen, er det en god ide a bruge en stempelkande. På den måde bevarer du alle aromaer og får smagen direkte ned i din kop og mund. Det tager lidt længere tid inden kaffen er klar, men de er uden tvivl ventetiden værd.
Smag er individuelt
Der findes ikke en opskrift på den perfekte kop kaffe. Smag er individuelt. Men hovedreglen må være, at det gøres med omhu. Man skal gøre sig umage med de gode ting i livet, og det gælder måske især kaffe.
Kaffe er en livsstil
Generelt kan man sige, at kaffe er meget mere end en drik. For det fleste er det en meget social ting, og noget man mødes om og dele. Også på tværs af kulturer. Men for en del er det oven i købet en livsstil at behandle og brygge kaffe, og noget spiller rigtigt meget ind i hverdagen.